Sympaticus blokkade Thoracaal – Lumbaal - Sacraal (Impar)
Bij deze behandeling blokkeert de anesthesioloog met behulp van een of meerdere naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel.
Doel van de behandeling is de doorbloeding in een lidmaat te verbeteren. Hierdoor vermindert de pijn en voelt de arm of het been warmer aan.
De zenuwbaan loopt aan de voorzijde van de wervelkolom
De zenuwen naar het been en de voet bevinden zich ter hoogte van de lendenwervels onder in de rug (lumbaal).
De zenuwen naar het staartbotje, de endeldarm, de geslachtsorganen en het gebied rond de anus bevinden zich ter hoogte van het heiligbeen onderin de rug (sacraal (Ganglion Impar blokkade)).
De zenuwen naar de arm en hand bevinden zich ter hoogte van de borstwervels hoger in de rug (thoracaal)
Een blokkade van het onwillekeurig zenuwstelsel kan toegepast worden bij:
De behandeling vindt plaats op de operatiekamer of op de pijnbehandelkamer. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Op uw voet of hand kan een sensor geplaatst worden om het temperatuur verschil dat ontstaat door betere doorbloeding te registeren.
De huid wordt ontsmet en er worden doeken geplakt voor het creëren van een steriele omgeving. Daarna wordt de huid verdoofd. Onder röntgendoorlichting wordt gezocht naar de juiste plaats. Om de juiste plaats te bepalen spuit de arts een röntgencontrastvloeistof in.
Zit de naald op de juiste plaats? Dan kan de anesthesioloog een proefbehandeling uitvoeren of een definitieve behandeling.
Het resultaat van de proefbehandeling is vrijwel direct bekend.
Het effect van een definitieve behandeling kan tot vier weken op zich laten wachten. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling is het resultaat pas goed te beoordelen.
U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.
Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.
Dit zijn de stappen die u gaat volgen
Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.
Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.
Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.
De behandeling vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.
De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73) en vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.
Voor deze behandeling verblijft u gedurende een uurtje op het Bravis Pijncentrum. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van het pijncentrum.
De doktersassistente komt u halen en brengt u naar de behandelkamer.
Na de behandeling gaat u naar de lounge om even bij te komen onder het genot van een bakje koffie. U spreekt de pijnspecialist weer bij de controle van de behandeling over enkele weken.
Als alles netjes verloopt en u voelt zich goed, gaat u naar huis met een afspraak ter controle van de behandeling.