Chordotomie
Er is met u besproken om een chordotomie uit te voeren. De behandeling wordt door een pijnspecialist uitgevoerd. Hier leest u wat de behandeling inhoudt en hoe deze verloopt.
Dit is een behandeling waarbij een pijn geleidende zenuwbaan in het ruggenmerg ter hoogte van de nek onderbroken wordt. Een chordotomie vindt plaats bij pijn van een kwaadaardige aandoening en is uitsluitend geschikt bij pijn in één lichaamshelft. De behandeling wordt toegepast als gewone pijnstillers niet helpen of teveel bijwerkingen geven.
De behandeling gebeurt aan de tegenovergestelde kant van de pijn, net onder het oor. Dus bij pijn aan de rechterzijde wordt u met een prik links behandeld. (Zie tekeningen hierna)
De geleiding van pijn, warmte en koude verloopt via dezelfde zenuwbaan. Daarom zal ook het gevoel van warmte en koude na de behandeling aan de betreffende lichaamshelft (waar oorspronkelijk de pijn zat) verminderd aanwezig zijn.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan vóór de behandeling of regel een telefonische afspraak met de pijnconsulente via het secretariaat. Ook na de behandeling kan u steeds bellen met vragen. De pijnconsulente kan uw vragen beantwoorden of zo nodig met uw behandelend pijnspecialist overleggen.
Bent u verhinderd? Bel dan tijdig naar het secretariaat van het pijncentrum om dit door te geven.
U krijgt een infuus waardoor u medicijnen krijgt.
U wordt aangesloten aan een monitor voor continue controle van uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed
Voor de behandeling wordt het huidgevoel getest met behulp van een stompe naald.
Tijdens de behandeling ligt u op uw rug, waarbij uw hoofd wordt vastgelegd met een pleister. De huid rond uw oor wordt gedesinfecteerd en er worden steriele doeken geplakt voor een steriel werkgebied. De huid wordt verdoofd, wat gevoelig kan zijn.
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat u deze vóór de behandeling tijdelijk moet stoppen, of dient te overbruggen met andere bloedverdunners.
U dient altijd na te vragen wat te doen als u bloedverdunnende medicatie neemt!
Bent u allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, contrastvloeistof of huidontsmettingsmiddelen bijvoorbeeld jodium? Waarschuw ons dan.
Wanneer u zwanger bent, raden wij u aan om contact op te nemen met het pijncentrum.
U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
Als u koorts hebt of een antibioticum gebruikt op de dag van de behandeling, raden wij u aan om contact op te nemen met het pijncentrum. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
Voor deze behandeling dient u nuchter te zijn. U wordt vooraf geïnformeerd vanaf hoe laat nuchter dient te zijn, dit is namelijk afhankelijk van het tijdstip van de behandeling.
Voorgeschreven medicatie mag u innemen met een slokje water
De folder over nuchter zijn, is verkrijgbaar bij het bureau planning en opname of bij het Patiënten Service Bureau.
U wordt na de behandeling weer opgehaald door verpleegkundigen van de afdeling waar u was opgenomen. Na de behandeling komt de arts of pijnverpleegkundige bij u langs, dit kan op de dag van de behandeling zijn of de volgende morgen.
Na de ingreep blijft u meestal één tot enkele dagen in het ziekenhuis, dit is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en het beloop.
De beoogde pijnstilling treedt vrijwel direct op. Het resultaat van de behandeling is meestal blijvend. Slechts een enkele keer is herhaling noodzakelijk.
De vóór de behandeling gebruikte pijnstillers moeten na de behandeling meestal worden aangepast.
Dit zijn de stappen die u gaat volgen
Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.
Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.
Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en met een licht slaapmiddel (sedatie). U krijgt daarom een afspraak op de POS (Pre Operatieve Screening).
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en met een licht slaapmiddel (sedatie). U krijgt daarom een afspraak op de POS (Pre Operatieve Screening).
Voor deze behandeling wordt u gedurende één of enkele nachten opgenomen in het ziekenhuis. U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de met u afgesproken verpleegafdeling op de locatie Roosendaal. Wanneer u reeds opgenomen bent blijft u op uw kamer en afdeling.
De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73). De verpleegkundige van de afdeling brengt u weg. Wanneer u sedatie hebt gekregen wordt u kort naar de verkoeverkamer gebracht. Daarna wordt u door de verpleegkundige van de afdeling opgehaald.
U heeft de dag van de ingreep bedrust, daarna mag u onder begeleiding uit bed.
De pijnspecialist zal u nog bezoeken alvorens u naar huis gaat.