Skip to main content
Aandacht verzacht


Midline epiduraalinjectie

(Cervicaal – Thoracaal – Lumbaal – Sacraal)

Midline epiduraalinjectie

Wat is een epidurale injectie of epidurale katheter ?

U krijgt een epidurale injectie of katheter als u een beknelde zenuw heeft. Door de beknelling zwelt de zenuw op, raakt geïrriteerd en dit veroorzaakt pijn. De beknelling kan het gevolg zijn van een hernia nuclei pulposi (HNP), maar ook van andere aandoeningen zoals wervelkanaalstenose, wervelbreuken of gordelroos.
Bij een epidurale injectie of katheter worden verdovende en/of ontstekingsremmende medicijnen ingespoten in de epidurale ruimte, vlak bij de zenuw waar u last van heeft. De medicijnen laten de zwelling rond de beknelde zenuw afnemen.

Epiduraalinjectie

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten, waardoor de wervels onderling kunnen bewegen. Aan de achterzijde van de wervel zitten de zogenaamde doornuitsteeksels en binnen in de wervel zit het wervelkanaal. In dit wervelkanaal zit het ruggenmerg dat omgeven is met hersenvocht en dit geheel wordt weer omgeven door een hard vlies. De ruimte tussen dit harde vlies en het bot van de wervel noemen we de epidurale ruimte, vandaar de naam epidurale injecties of epiduraalkatheter, omdat we juist in deze ruimte de medicijnen of katheter willen inbrengen.

  • Uitleg van de behandeling

    De epidurale ruimte loopt net buiten het ruggenmerg vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. De plaats van de injectie hangt af van de plaats van uw pijn.

    • Cervicaal: ter hoogte van de nek
    • Thoracaal: ter hoogte van de borst
    • Lumbaal: ter hoogte van de lendenen
    • Sacraal: ter hoogte van het heiligbeen
    • Caudaal: ter hoogte van de stuit

    Met een midline epidurale injectie of katheter kunnen meerdere zenuwen gelijktijdig worden behandeld. Een transforaminale epidurale injectie is meer gericht één specifieke ruggenmergzenuw.

  • Technieken en verloop

    De behandeling kan met of zonder röntgendoorlichting gebeuren. U wordt gevraagd op de rand van het bed te gaan zitten of op uw buik te gaan liggen. De methode hangt af van de plaats van de behandeling. De juiste plaats voor de behandeling wordt aangeduid en vervolgens ontsmet. Zo nodig worden doeken aangebracht om de prikplaats steriel af te schermen. Bij een injectie ter hoogte van de nek kan voor de behandeling een infuusnaaldje geplaatst worden.

    De anesthesioloog/pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving in de huid en brengt daarna de epidurale naald in. Wanneer de naald op zijn plaats is gebracht wordt een verdovende vloeistof ingespoten, samen met een ontstekingsremmend middel. Deze naald wordt ook gebruikt voor het opvoeren van een katheter indien bv. op meerdere nivo's sprake is van ribfracturen en er een meer continue manier van pijnbestrijding aanwezig moet zijn via een pompje. Indien u in aanmerking komt voor zo'n katheter zal uw pijnspecialist dat uitvoerig met u bespreken.

    Ook kan de epidurale injectie gebruikt worden om hoofdpijn te bestrijden die veroorzaakt wordt door lekkage van ruggemergvocht na bv. een ruggeprik door de neuroloog of na een pijnstillende ruggeprik bij bevallingen. De naald zal dan gebruikt worden om uw eigen bloed terug te geven in de epidurale ruimte om het lekje in de epidurale ruimte te dichten. We noemen dit een epidurale bloodpatch.


    De naald wordt weer verwijderd en u krijgt een pleister op de rug. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.

  • Resultaat

    De behandeling heeft tijd nodig om in te werken. Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Ongeveer vier tot acht weken na de behandeling wordt het resultaat beoordeeld.
    U krijgt een afspraak voor een poliklinische of telefonische controle.

  • Complicaties

    Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk. Deze zijn meestal niet verontrustend en voorbijgaand.

    • Hoofdpijn: bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over.
    • Bij een epidurale injectie ter hoogte van de borstkas bestaat er een minimaal risico dat de long aangeprikt wordt. Wanneer u klachten van kortademigheid bemerkt, moet u contact opnemen met het pijncentrum.
    • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de armen of benen krijgen door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
    • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook napijn.
    • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.
    • U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
    • U kunt tijdelijk nachtelijke krampen in de benen krijgen.
    • Door de medicatie kunt u opvliegers krijgen. Bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken. Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.


Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen

  • Voorbereiding

    Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.

    Bereid u voor

    Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.

    Lees meer over drie goede vragen

  • Voorlichting

    Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.

    De behandeling vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

  • Behandeling

    De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73) en vindt plaats onder doorlichting met röntgen en lokale verdoving.

    Voor deze behandeling verblijft u gedurende een uurtje op het Bravis Pijncentrum. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van het pijncentrum. 

    De doktersassistente komt u halen en brengt u naar de behandelkamer. 

  • Recovery

    Na de behandeling gaat u naar de lounge om even bij te komen onder het genot van een bakje koffie. U spreekt de pijnspecialist weer bij de controle van de behandeling over enkele weken.

  • Controle

    Als alles netjes verloopt en u voelt zich goed gaat u naar huis met een afspraak ter controle van de behandeling.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."