Epiduroscopie
Een epiduroscopie is een kijkoperatie in de epidurale ruimte, de ruimte die zich tussen de ruggenmergvliezen in het wervelkanaal bevindt. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van een epiduroscoop: dit is een dun slangetje (2 mm) met aan het uiteinde een speciale kleine camera. Naast de camera bevindt zich een extra katheter om te kunnen spoelen en om medicijnen doorheen te kunnen geven. Met behulp van een epiduroscoop kan de zogenaamde epidurale ruimte worden onderzocht en aansluitend een behandeling plaatsvinden.
Epiduroscopie wordt toegepast bij patiënten met chronische lage rug- en beenpijnklachten, waar verklevingen of irritatie als oorzaak van pijnklachten wordt vermoed. Na een ontstekingsreactie of operatie vormt zich littekenweefsel (verklevingen) in het ruggenmergkanaal. Deze verklevingen kunnen leiden tot irritatie van de zenuwwortels waardoor pijnklachten ontstaan. MRI- of CT-scan laat de aanwezigheid van littekenweefsel soms onvoldoende zien.
Voor deze behandeling wordt u gezien op de pre-operatieve poli. De behandeling vindt plaats op de operatiekamer. U wordt aangesloten aan een monitor voor continue controle van uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens de procedure ligt u op uw buik. U krijgt een infuus waardoor u een licht slaapmiddel krijgt (sedatie). De huid ter hoogte van de stuit wordt ontsmet en er worden doeken geplakt voor het creëren van een steriele omgeving. Daarna wordt de huid verdoofd.
Onder röntgendoorlichting wordt een speciale holle naald ingebracht ter hoogte van het stuitje. Hier doorheen wordt de epiduroscoop tot in de epidurale ruimte opgeschoven.
Om te onderzoeken waar eventuele verklevingen zitten, wordt een contrastvloeistof ingespoten. Er zal dan door het bewegen van de epiduroscoop en door het inspuiten van vloeistof en medicatie getracht worden deze verklevingen losser te maken. De diagnostische waarde kan beperkt zijn door slecht zicht vanwege het epidurale vet en de hier aanwezige bloedvaten. De behandeling duurt ongeveer één uur.
In de figuur ziet u de hiatus sacralis afgebeeld. Dit is een opening in het heiligbeen (het sacrum), ter hoogte van de stuit. Via deze ingang wordt de camera in de epidurale ruimte gebracht.
Omdat u tijdens de behandeling medicijnen krijgt mag u niet zelf een auto of fiets besturen. Regel dus vooraf uw vervoer naar huis!
Na de behandeling heeft u een klein wondje aan de stuit dat vanzelf heelt. Hier kan napijn optreden, die enkele dagen tot weken kan aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens op de bijsluiter aangegeven dosering.
Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is meestal pas na weken tot maanden goed te beoordelen. U krijgt een poliklinische controle afspraak voor over 6 weken.
Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.
Dit zijn de stappen die u gaat volgen
Het vernieuwde pijncentrum is gemakkelijk te vinden in het Bravis ziekenhuis Roosendaal. U volgt route 73 en u meldt zich daar aan de balie.
Uiteraard wilt u weten wat de behandeling inhoudt en wilt u antwoorden op uw vragen. Bereid u zich dus voor op het gesprek met uw pijnspecialist. Bijvoorbeeld door uw vragen en onzekerheden op een briefje te schrijven.
Er zal ALTIJD eerst een gesprek met u plaatsvinden waarin de klachten besproken en onderzocht worden. Vervolgens zal de behandeling besproken worden en uw vragen beantwoord.
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en met een licht slaapmiddel (sedatie). U krijgt daarom een afspraak op de POS (Pre Operatieve Screening).
De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en met een licht slaapmiddel (sedatie). U krijgt daarom een afspraak op de POS (Pre Operatieve Screening).
Voor deze behandeling wordt u mogelijk gedurende één nachtje opgenomen in het ziekenhuis. U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de met u afgesproken verpleegafdeling op de locatie Roosendaal.
De behandeling vindt plaats op het Bravis Pijncentrum (Rte 73). De verpleegkundige van de afdeling brengt u weg. Wanneer u sedatie hebt gekregen wordt u kort naar de verkoeverkamer gebracht. Daarna wordt u door de verpleegkundige van de afdeling opgehaald.
U heeft de dag van de ingreep bedrust, daarna mag u onder begeleiding uit bed en naar huis als het goed gaat.
U krijgt een afspraak mee wanneer de pijnspecialist het effect van de behandeling met u gaat evalueren.