Skip to main content
Aandacht verzacht

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) is een vorm van chronische pijn die wordt gekenmerkt door pijn en veranderingen in kleur en temperatuur van de huid. Ook is er vaak sprake van zwelling.

Andere symptomen kunnen zijn bewegingsbeperkingen, een verandering in het zweetpatroon, verkramping van handen en voeten (dystonie), en veranderingen in huid, haargroei en nagelgroei.

 

CRPS stond voorheen bekend onder de naam posttraumatische dystrofie (PD), Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie.

CRPS ontstaat meestal in reactie op een ongeval (zoals een breuk of verstuiking) of een operatie. Soms is er echter geen duidelijke aanleiding te vinden. Meestal is de arm of het been aangedaan, maar CRPS kan ook op andere plaatsen of op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Per jaar krijgen ongeveer 26 op de 100.000 mensen CRPS: dat komt neer op ongeveer 4300 nieuwe patiënten per jaar in Nederland;

  • CRPS komt minimaal 3 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen (1 : 3,4);
  • CRPS komt relatief het meest voor bij vrouwen in de leeftijd tussen 61-70 jaar;
  • CRPS komt het meeste voor bij volwassenen, maar kinderen kunnen het ook krijgen;
  • de armen zijn vaker aangedaan dan de benen;
  • een fractuur is de meest voorkomende voorafgaande gebeurtenis (in 44% van de gevallen).

Dé behandeling voor CRPS bestaat niet. Bij de behandeling van CRPS worden vele methoden gepropageerd en toegepast. Die zijn niet altijd wetenschappelijk onderbouwd. Wat de meest geschikte behandeling is, hangt daarnaast sterk af van de symptomen van de individuele patiënt. Op dit moment is er nog steeds geen goede, veilige en praktische behandelingsmethode die voor alle patiënten uitkomst biedt.

De behandelingen die bij CRPS kunnen worden toegepast en de mate waarin deze wetenschappelijk worden onderbouwd, kunt u vinden in de CBO-richtlijnen CRPS 2006 (pdf).

Binnen het Pijncentrum Bravis vormt Complex Regionaal Pijn Syndroom een speerpunt.

Meer informatie over Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) 

Patiëninformatiebrochure:

pdfLees en print deze informatie als patientinformatiefolder (PDF)(387 kb)


      "Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."