Skip to main content
Aandacht verzacht

Occipitalis neuralgie

Occipitalis neuralgie

Wat is occipitalisneuralgie ?

Occipitalis neuralgie is een stekende of drukkende pijn vanuit de nek met uitstraling naar achterhoofd/ schedel, soms tot net voor het voorhoofd.

 • Oorzaken

  De zenuw kan door spierspanning/ stress of letsels geïrriteerd raken en dan deze bijzonder vervelende uitstralingspijn geven.

 • Klachten

  De occipitaalzenuw (achterhoofdszenuw) komt vanuit de nek en loopt via de schedelrand alwaar deze zich beiderzijds splitst  in de grote en kleine nervus occipitalis en loopt vervolgens door naar het achterhoofd, de zijkanten van het hoofd (boven de oren) en de bovenzijde van het hoofd. In dit gebied kan de uitstralende pijn zich bevinden.

 • Diagnose

  De diagnose occipitalisneuralgie wordt meestal gesteld op basis van het verhaal en het klachtenpatroon. Bij lichamelijk onderzoek is er sprake van pijn bij bewegingen van de nek en drukpijn over de achterhoofdsrand. De pijn kan uitstralen naar het achterhoofd en de zijkanten van het hoofd. Soms is er sprake van verhoogde spiertonus van de monnikskapspier.

  Belangrijk deel van het onderzoek is het uitsluiten van andere belangrijke oorzaken. Zo kan er bijvoorbeeld een probleem van de nekwervels zijn zoals slijtage. Er zal dan ook zonodig aanvullende beeldvorming worden verricht en een oordeel van de orthopeed of neuroloog gevraagd worden.

 • Behandeling

  In het traject van pijn die veroorzaakt wordt door de achterhoofdszenuw zijn vaak de orthopeed of neuroloog al betrokken geweest voordat u bij de pijnspecialist komt.

  Pijnstillers zoals ontstekingsremmers en paracetamol kunnen voorgeschreven worden, maar deze helpen meestal niet tegen zenuwpijn. Vaak zijn middelen zoals amitriptyline, pregabaline, gabapentine of duloxetine erbij nodig. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie.

  Fysiotherapie kan van meerwaarde zijn voor een betere houding en spieren. Dit kan zorgen voor minder nekpijn en minder irritiatie van de ervus occipitalis. Ook warmte/ontspanningsoefeningen en TENS zijn goede opties. Hierdoor komt de zenuw minder klem te zitten in de spierlaag en kan de irritatie afnemen. Ook de aanhechtingen van de nekspieren aan de schedelrand komt dit ten goede. TENS geeft een ontspannend en afleidend signaal aan de zenuw waardoor de klachten onderdrukt worden.

  Als dit allemaal niet werkt kan een lokale injectie van de nervus occipitalis (echogeleid waar nodig) of een PRF worden verricht. Dit wordt bij voorkeur gecombineerd met een behandeling bij de fysiotherpeut om de bewegelijkheid van de musculatuur te verbeteren. Ook een PRF van de zenuwwortel C2-C3 kan helpen, omdat de nervus occipitalis zijn oorsprong vindt in de zenuw wortel C2-C3. Verder is ook cryotherapie van de zenuw een optie. Hierbij wordt gewerkt met bevriezing.

  Mocht het vermoeden bestaan dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt, dan kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts gevraagd worden mee te kijken. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

  Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door verschillende specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."