Skip to main content
Aandacht verzacht

Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Wat is Mortonse neuralgie ?

Mortonse neuralgie is de beklemming van een zenuw ter hoogte van 2 middenvoetsbeentjes. De zenuw die tussen de 3e en de 4e straal van de voorvoet loopt is geïrriteerd en hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan.

  • Oorzaken

    De pijn ontstaat door het dragen van te strak schoeisel of hoge hakken. Er ontstaat dan te veel druk op de voorvoet waardoor de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje klem komt te zitten.

    Ook aangeboren afwijkingen aan de voet kunnen deze klachten veroorzaken, bijvoorbeeld een platvoet, spreidvoet of holvoet.

  • Klachten

    Bij een Mortonse neuralgie is de pijn meestal branderig met tintelingen in de bal van de voet met uitstraling naar de tenen, tussen de 3e en 4e straal. De klachten nemen meestal toe bij lopen en worden dan ook als vervelend ervaren. Bij langer bestaande beknelling kan er ook een doof gevoel op die plek ontstaan.

  • Diagnose

    Aan de hand van het verhaal van de klachten en een lichamelijk onderzoek, waarbij de pijnklachten meestal uitlokbaar zijn door lokale druk, kan de diagnose meestal met redelijk zekerheid gesteld worden. Een echografisch onderzoek kan de diagnose bevestigen. Zo nodig kan nog aanvullend een röntgenfoto of MRI vervaardigd worden.

  • Behandeling

    Bij een Mortonse neuralgie kunnen paracetamol en/of ontstekingsremmers helpen om de pijnklachten te verminderen. Ook middelen tegen zenuwpijn zoals gabapentine, pregabaline of amitriptyline kunnen positief bijdragen. Lokale crèmes met lidocaïne of capsaïne kunnen werkzaam zijn, echter morfine-achtigen worden ontraden bij Mortonse neuralgie vanwege weinig effectiviteit en de kans op afhankelijkheid.

    Naast pijnmedicatie kan het dragen van minder strak schoeisel verlichting van de klachten geven. Soms wordt een steunzool aangemeten om de druk van de middenvoetsbeentjes te halen.

    In sommige gevallen van ernstige pijn kan een invasieve behandeling (Injectie of PRF) een verbetering van de klachten geven. Soms is operatief verwijderen van het neurinoom de enige optie.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en Revalidatiearts gevraagd worden mee te kijken. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."