Skip to main content
Aandacht verzacht

Femoralisneuralgie

Femoralisneuralgie

Wat is femoralisneuralgie ?

De nervus femoralis, grote zenuw van het bovenbeen, vormt zich uit een aantal zenuwwortels vanuit de lage rug. Ze loopt over de achterkant van het bekken naar het bovenbeen. De zenuw ligt daar net langs de slagader. De zenuw is verantwoordelijk voor het aansturen van de spieren verantwoordelijk voor het buigen van de heup en het strekken van de knie. Verder verzorgt de zenuw ook het gevoel van de voorkant van het bovenbeen en de binnenkant van het onderbeen. Neuralgie betekent zenuwpijn. Femoralisneuralgie is dus zenuwpijn van de grote bovenbeenszenuw.

  • Oorzaken

    Femoralisneuralgie kan op verschillende manieren ontstaan, de meest voorkomende oorzaken worden hier kort opgesomd en toegelicht.

    Rek of beklemming: bijvoorbeeld na het plaatsen van een kunstheup kan de zenuw beschadigd raken. Dit komt vaker voor bij oudere mensen. Personen die bloedverdunnende medicatie gebruiken hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een bloeduitstorting in het bekken die op de zenuw drukt (iliopsoas hematoom). Ook na prostaatoperaties, gynaecologische kijkoperaties en bestraling kan femoralisneuralgie ontstaan.

    Diabetes: te hoge bloedsuikerspiegels beschadigen oa de zenuwen en dit kan op zijn beurt dan leiden tot oa femoralisneuralgie.

    Ontsteking: bijvoorbeeld bij ontsteking van de bloedvaten of bij zeldzame auto-immune aandoeningen.

    Tumor: dit komt slechts zeer zelden voor en enkel bij personen die reeds bekend zijn met een (uitgezaaide) vorm van kanker.

  • Klachten

    De klachten ontstaan meestal geleidelijk en zijn vaak zeer hevig. Vaak treedt er bijna onmiddellijk na de pijn ook krachtsverlies in het bovenbeen op. Deze zwakte valt op bij het op lopen van een trap of bijvoorbeeld bij het opstaan van een stoel.  Wanneer de klachten langer blijven bestaan, zien we dat de spieren in het bovenbeen kleiner worden (spieratrofie). Veel patiënten beschrijven ook een doof, pijnlijk of tintelend gevoel in de voorkant van het bovenbeen en de binnenkant van het onderbeen.

  • Diagnose

    De diagnose femoralisneuralgie wordt gesteld aan de hand van het klachtenpatroon in anamnese en bij het lichamelijk onderzoek. Aan de hand van een neurologisch onderzoek kan de diagnose worden vermoed. Soms is een aanvullend zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) noodzakelijk.  Wanneer een hematoom in de iliopsoas spier wordt vermoed, zal ter bevestiging een CT scan uitgevoerd worden.

  • Behandeling

    Bij femoralisneuralgie is de zenuw inwendig beschadigd. De beschadiging op zich is niet behandelbaar.

    Met pijnstillers zoals paracetamol en/of ontstekingsremmers kunnen we de klachten beter onder controle krijgen. Ook middelen tegen zenuwpijn zoals amitriptyline, pregabaline, gabapentine, duloxetine kunnen gebruikt worden. Dit zijn medicijnen die tegen zenuwpijn kunnen helpen, naast hun oorspronkelijk gebruik tegen epilepsie en depressie.

    Eventueel kan een gerichte injectie met lokale verdoving en ontstekingsremmende medicatie (corticosteroïden) gegeven worden, eventueel aangevuld met een stroombehandeling (PRF).

    Via de fysiotherapeut zullen spierversterkende oefeningen worden opgestart, maar ook TENS is een prima alternatief.

    Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts een belangrijke bijdrage vormen. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.

    Het kan dus voorkomen dat uw klachten gecombineerd behandeld worden door meerdere specialismen.


"Erg fijn dat mijn pijnspecialist samen in een team zit met revalidatiearts en orthopeed om te overleggen over mijn pijn."