Alvleesklierontsteking
Of: Pancreatitis
Wat is alvleesklierontsteking ?
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een onmisbaar orgaan in de buikholte. Deze klier speelt een belangrijke rol bij de suikerregulatie en de spijsvertering. Deze klier kan onstoken raken door verschillende oorzaken, dan is er sprake van een alvleesklierontsteking oftewel een pancreatitis.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor alvleesklierontsteking. Galstenen en alcoholgebruik vormen de grootste oorzaak. Vaak is er geen oorzaak aan te wijzen. Dat heet idiopatisch. Ook alvleesklierkanker kan de oorzaak zijn van de pijnklachten.
Klachten
Meestal ontstaan er klachten van buikpijn met enkele specifieke kenmerken. De pijn is borend van aard, acuut en hevig. De pijn komt aanvalsgewijs waarbij de patiënt voorover gaat zitten om de pijn op te vangen. De pijn straalt uit alsof hij door het lichaam gaat richting de navel. Ook is er vaak uitstraling naar de rug, flanken en de linkerschouder.
Diagnose
Aan de hand van het verhaal van de klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullend bloedonderzoek kan de diagnose pancreatitis meestal met redelijke zekerheid gesteld worden. Ook beeldvorming en een galwegonderzoek kan een waardevolle aanvulling vormen bij het stellen van de diagnose.
Behandeling
Naast de oorzakelijke behandeling van de ontsteking zelf zijn er tegen de pijn diverse niet-invasieve en invasieve mogelijkheden.
Binnen de niet-invasieve mogelijkheden zijn er pijnstillende medicijnen zoals paracetamol of ontstekingsremmers, maar ook middelen tegen zenuwpijn zoals pregabaline, gabapentine of amitryptilline kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Vaak wordt ook morfine als pijnstiller ingezet.
Naast pijnmedicatie kan er ook invasief behandeld worden. Er kan dan een blokkade van de splanchnicuszenuwen of van de coeliacusknoop worden verricht.
Als het vermoeden bestaat dat de pijn naast lichamelijke klachten ook andere, niet-lichamelijke klachten veroorzaakt, dan kunnen ook psycholoog, psychosomatisch fysiotherapeut en revalidatiearts een bijdarge leveren. Het biopsychosociale pijnmodel zal dan met u worden besproken.
Het kan dus voorkomen dat uw klachten door meerdere specialisten tegelijk behandeld worden.